TIONG LAI (kiri) bertanya sesuatu kepada seorang peserta pertandingan memasak di Kuala Lumpur semalam.
KUALA LUMPUR – Pengusaha makanan terutama restoran makanan segera
perlu menyediakan laporan secara berkala berhubung pengurusan minyak
masak terpakai.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, langkah
tersebut perlu bagi membendung tindakan segelintir pihak yang didakwa
membeli minyak masak itu dan menjualnya semula.
“Kita sedang kaji cadangan ini supaya kementerian dapat memantau tindakan pengusaha terhadap minyak masak terpakai mereka.
“Minyak masak kitar semula boleh memudaratkan pengguna kerana ia
gagal menghasilkan suhu yang cukup untuk memasak dan jika dibuang
menyebabkan pencemaran,” katanya selepas merasmikan pertandingan memasak
anjuran Eu Yan Sang Sdn. Bhd. di sini semalam.
No comments:
Post a Comment