Jom Buat Duit

Wednesday, 8 August 2012

Ramai sakit buah pinggang kronik


SUBRAMANIAM melihat seorang pesakit yang menjalani rawatan hemodialisis di Klang semalam.


KLANG - Pesakit buah pinggang kronik membabitkan golongan pekerja menunjukkan peningkatan antara 18 dan 20 peratus setiap tahun, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam.

Beliau berkata, peningkatan itu berdasarkan pembiayaan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) yang membelanjakan RM92.5 juta bagi kemudahan bantuan rawatan dialisis kepada orang berinsurans Perkeso pada tahun lepas berbanding RM77.2 juta pada 2010.

"Jumlah ini meningkat 18.8 peratus. Sehingga Jun tahun ini sahaja, Perkeso mengeluarkan RM43.5 juta untuk membiayai kos rawatan dialisis," katanya selepas menyampaikan cek bantuan rawatan dialisis untuk orang berinsurans Perkeso dan mengadakan lawatan kerja ke Pusat Hemodialisis St. John Ambulans Klang di sini semalam.

Turut hadir, pemerintah negeri St. John Ambulans Malaysia (SJAM)-Selangor, Datuk Yeo Kim Thong merangkap Ketua Pegawai Operasi SJAM-Kawasan Pantai Selangor (KPS) dan Pengerusi Lembaga Perkeso, Datuk Abu Huraira Abu Yazid.

Justeru, Subramaniam berkata, semua pihak terlibat perlu mencari kaedah terbaik bagi mengurangkan jumlah pekerja menghidap penyakit buah pinggang dan mengelakkan mereka daripada sampai ke tahap kronik.

Katanya, penyakit kencing manis jika dikawal lebih rapi sejak awal boleh mengelakkannya daripada menjangkiti buah pinggang walaupun pesakit sudah menghidap penyakit itu selama 20 tahun.
"Kalau tidak dikawal, dalam tempoh antara tiga ke enam tahun, lama-lama pesakit kencing manis boleh mengalami kerosakan buah pinggang.

No comments:

Post a Comment

Klik Untuk Saya k... :)