Jom Buat Duit

Saturday, 4 August 2012

Wartawan selidik kapal selam BritainGAMBAR fail menunjukkan kapal selam HMS Poseidon.

SCHWANKERT
 
BEIJING - Seorang wartawan warga Amerika Syarikat yang tinggal di Beijing membuat satu penemuan yang mengejutkan di dalam buku dan filemnya yang akan diterbitkan.
Wartawan itu, Steven Schwankert membuat penyelidikan dalam buku dan filem tersebut mengenai sebuah kapal selam tentera British yang karam di perairan China pada tahun 1930.
Beliau mendapat tahu bahawa China menaikkan semula kapal selam tersebut, HMS Poseidon pada tahun 1972.

China menaikkan kapal selam tersebut tanpa memberitahu pihak Britain.
Pendedahan itu terdapat dalam bukunya, The Real Poseidon Adventure: China's Secret Salvage of Britain's Lost Submarine dan sebuah filem dokumentarinya.
Kapal selam itu karam pada 9 Jun 1931 selepas ia berlanggar dengan sebuah kapal kargo China dalam satu latihan.

Buku tersebut juga dijangka diterbitkan pada tahun 2013 oleh Hong Kong University Press.
Beliau melakukan penyelidikan itu sejak tahun 2006 selepas mendapati maklumat di dalam talian bahawa China telah menaikkan kapal selam tersebut.

Schwankert kemudian mencari akaun operasi untuk menaikkan kapal selam tersebut menerusi senaskhah majalah China pada tahun 2002.

Namun, persoalan timbul kenapa China memilih untuk menaikkan kapal selam itu.
Penyelidikan Schwankert itu menyebabkan Kementerian Pertahanan Britain meminta maklumat lanjut tentang kapal selam tersebut.

China kemudian mengesahkan bahawa kapal selam itu telah dinaikkan dari dasar laut namun maklumat lanjut itdak diberikan kerana rekod simpanan maklumat yang tidak teratur.
Schwankert menganggap terdapat banyak motif kenapa China menaikkan kapal tersebut.
Menurutnya, antara motif itu ialah China mungkin mengkaji pembinaan kapal selama tersebut atau mengitar semula besi kapal berkenaan.

Kapal selam itu dianggap yang paling moden milik Tentera Laut Diraja Britain.
Ia karam dalam tempoh empat minit dan terdampar sedalam 30 meter di dalam laut dekat sebuah pangkalan tentera Britain di Weihai, China.
Seramai 18 kru mati semasa ia karam. - Agensi

No comments:

Post a Comment

Klik Untuk Saya k... :)