Jom Buat Duit

Tuesday, 5 February 2013

Lelaki dibogelkan di luar Istana Presiden


GAMBAR yang disiarkan stesen televisyen Al-Hayat menunjukkan Hamada terbaring dalam keadaan bogel di luar Istana Presiden pada Jumaat lalu.


KAHERAH - Seorang lelaki bogel yang sebelum ini mendakwa dia dipukul oleh beberapa penunjuk perasaan pada Jumaat lalu telah menukar kenyataannya dengan menyalahkan pihak polis kelmarin.
Sebelum ini, stesen televisyen menunjukkan dia diheret oleh anggota-anggota polis dalam keadaan bogel di luar Istana Presiden sini.

Kejadian itu telah mencetus kemarahan pihak pembangkang di Mesir.
Selepas kejadian itu, lelaki tersebut, Hamada Saber, 50, menyatakan anggota-anggota polis telah menyelamatkan daripada kumpulan penunjuk perasaan yang memukulnya dan menanggalkan pakaiannya.

Bagaimanapun, agensi berita MENA melaporkan, Hamada menukar kenyataan dengan menyatakan tujuan dia menyalahkan para penunjuk perasaan sebelum ini adalah kerana mahu meredakan krisis yang berlaku di Mesir.
Dia bertindak demikian selepas keluarganya menjauhkan diri daripadanya manakala ramai penduduk Mesir marah dan mentertawakan dirinya di laman sosial Facebook.

Hamada kini dirawat di sebuah hospital awam selepas dia turut ditembak di salah satu kakinya.
Sementara itu, sebuah parti pembangkang Mesir semalam mendakwa polis mendera salah seorang anggotanya sehingga mati.
Menurut parti itu, Mohammed el-Gindy, 28, mati selepas dia turut dikenakan renjatan elektrik dan dipukul beberapa kali di kepalanya.

Dia meninggal dunia di sebuah hospital di sini.
Parti itu, Perubahan Popular Mesir membuat dakwaan itu menerusi satu kenyataan.
Kementerian Dalam Negeri Mesir masih tidak memberikan komen.
Mohamed didapati hilang selama beberapa hari selepas menyertai tunjuk perasaan yang menentang Presiden Mesir pada 27 Januari lalu.

Para penunjuk perasaan itu menentang dasar-dasar pemerintahan Morsi dan menuntut beliau meminda perlembagaan yang diluluskan menerusi pungutan suara.

Perlembagaan itu didakwa tidak memberi keadilan kepada golongan wanita dan kebebasan individu.
Lebih 60 orang mati dalam tunjuk perasaan yang berlaku di serata Mesir sejak ia bermula pada 24 Januari lalu.

Tunjuk perasaan ganas itu berlaku semasa ulang tahun kedua bagi memperingati kebangkitan rakyat yang berjaya mendesak Hosni Mubarak meletakkan jawatan.
Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari 2011. - Agensi

No comments:

Post a Comment

Klik Untuk Saya k... :)