Jom Buat Duit

Friday, 28 March 2014

Serpihan MH370 belum diperoleh

PERTH - Lebih 100 objek yang berpotensi serpihan pesawat Boeing 777-200 milik Penerbangan Malaysia (MAS) dikesan oleh beberapa satelit di selatan Lautan Hindi tetapi sehingga kini masih belum ada sebuah objek yang dapat diambil oleh pasukan pencari dan penyelamat.
Perkembangan tersebut membuatkan waris 239 penumpang dan kru pesawat hilang itu terpaksa menunggu sehari lagi dalam keadaan sedih.

"Sehingga satu objek serpihan diambil dan dianalisis bagi mengenal pasti sama ada ia berasal dari MH370, sukar untuk kami mempercayai pesawat itu terhempas," kata seorang lelaki, Steve Wang di Beijing.
Ibunya yang berusia 57 tahun berada dalam penerbangan tersebut.

"Setakat ini, apa yang dikemukakan hanya petunjuk, tanpa objek serpihan, ia tidak berguna," tambahnya.
Keluhan waris penumpang warga China itu diluahkan selepas sebuah satelit Thailand menemui sekitar 300 objek sepanjang antara dua meter (m) hingga 16m kira-kira 2,700 kilometer ke barat daya Perth.

"Imej yang dirakam oleh satelit Thaichote itu mengambil masa dua hari untuk diproses dan diberikan kepada pihak berkuasa Malaysia kelmarin," kata pengarah teknologi angkasa lepas Thailand, Anond Snidvongs.
Semua objek yang ditemui itu berada sekitar 200 kilometer ke barat daya kawasan sebuah satelit Perancis mengesan sebanyak 122 objek pada Ahad lalu.

Setakat ini, masih tidak jelas sama ada kedua-dua satelit tersebut mengesan objek yang sama.
Pengumuman mengenai penemuan tersebut dibuat selepas Pihak Berkuasa Maritim Australia (AMSA) menyatakan, pihaknya terpaksa memanggil pulang semua 11 pesawat yang dijadual menyertai operasi mencari MH370 semalam.

Keputusan tersebut dibuat berikutan hujan lebat, angin kencang dan awan rendah yang melanda semalam.
Namun, terdapat lima buah kapal yang meneruskan operasi untuk mengesan pesawat tersebut.
Sebelum operasi mencari ditanguhkan, sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat dan dua kapal terbang Jepun tiba di lokasi pencarian sekitar 2,500km ke barat daya Perth.
"Mereka mencari selama dua jam tetapi gagal menemui sebarang objek," kata jurucakap AMSA, Sam Cardwell.

Ketika ini sebuah kapal milik tentera laut Australia, HMAS Success berada di kawasan carian bersama empat lagi kapal tentera China iaitu, Xue Long, Kuulunshan, Haikon dan Qiandaohu.
Sehingga kini enam buah negara iaitu Australia, New
Zealand, AS, Jepun, China dan Korea Selatan menyertai misi mencari tersebut. - Agensi

No comments:

Post a Comment

Klik Untuk Saya k... :)